Často dostávám od kandidátů otázku, jak bude vypadat jejich první den v práci. Trápí je nejistota z nového prostředí, nových kolegů, nových pravidel, nového šéfa… Úplně rozumím jejich pocitům, sama jsem tím už v životě párkrát prošla.

„Nedělej druhým, co nechceš, aby dělali tobě,“ řekl prý kdysi slavný myslitel a filozof Konfucius. V tomto případě jeho myšlenka platí dvojnásob, proto se jí řídím u nových kolegů, které jako HR manažerka uvádím do našeho týmu. 

Absolvovat první den – nebo u nás Welcome Day – v přátelské, uvolněné atmosféře, bez stresu a získat co nejvíce nových poznatků – to je náš vytyčený cíl u každého nového kolegy.

obr2780_p68a8c3d424bd.jpg

Jak u nás vlastně první den – aneb Welcome Day – probíhá?

Třeba říci, že to nespočívá pouze v samotném nástupu. Tomuto dni předchází několik dní přípravy adaptačního plánu, do kterého je zapojena značná část kolegů – od recepce přes ekonomické oddělení, šéfy oddělení, školitele, naši firemní SOS Academy až po samotného ředitele společnosti, který každého nového kolegu osobně přivítá. První den jsou noví kolegové ještě pod ochrannými křídly HR oddělení, proto je mým úkolem udělat vše pro to, aby u nás nabyli pocitu jistoty a těšili se na další dny v práci. 

Naposledy jsem Welcome Day absolvovala s Marií, která k nám nastoupila na oddělení marketingu. Milého přivítání se jí dostalo už na recepci od naší empatické kolegyně Hedy, která má milé slovo a přátelský úsměv pro každého příchozího. 

Po vyřízení nezbytné administrativy jsem Marii předala uvítací balíček a následně ji provedla po firemních prostorách. U kávy jsem jí popovídala o našem firemním životě: jak pracujeme, co kde může najít, jak co používat a podobně. 

Noví kolegové a hlavně zjistit, kde je kuchyňka 

 Marie se seznámila s prostředím v jednotlivých odděleních, obhlídku jsme zakončili v oddělení marketingu, jejím novém pracovišti. Kolegové v oddělení se na ni již těšili, vůbec toto nadšení neskrývali. Kromě milých a vtipných slov přichystali Marii i tašku plnou překvapení, do které každý člen týmu vložil malý symbolický dárek. Knihu, čaj, čokoládu, ale i klobásu (to je náš interní vtip). Nu co říci, těžce se Marii odcházelo od nových kolegů, museli jsme ovšem pokračovat v programu.

obr2780_p2cc88cd50a49.jpg

Následovala základní nezbytná školení od šéfa IT oddělení. Marie obdržela notebook, monitor a technické vybavení s potřebnými instrukcemi. Po IT školení následoval první společný oběd s novými kolegy v naší firemní jídelně. Dobrá nálada u oběda naznačovala budoucí dobré vztahy v oddělení. 

Otázky? Na všechny odpovíme

Po obědě Marii osobně přivítal i náš nejvyšší šéf (vzrůstem i funkcí) - ředitel společnosti. Vyprávěl jí o historii a současnosti firmy, naší strategické orientaci.

Zbytek prvního dne jsem s Marii strávila v HR oddělení. Seznámila jsem ji s naší organizační strukturou, pracovním řádem a firemním intranetem. Mluvili jsme o naší firemní kultuře, možnostech vzdělávání, firemních benefitech. Marie dostala prostor na připomínky či dotazy, na všechno jsem se jí snažila odpovědět. 

Welcome Day je možnost pro každého nového člověka v SOS electronic seznámit se s prostředím a dozvědět se o jeho budoucí práci co nejvíce. Už teď se těšíme na další nové kolegy.