Při opravách je mnohdy potřeba měřit v rozvaděči, ale současně mít volnost pohybovat se například u ovládacích prvků. Právě pro tyto účely je navržen multimetr FLUKE 233 s odnímatelným displejem a bezdrátovým přenosem.

Měřicí přístroje od společnosti FLUKE jsou považovány za jedny z nejlepších a můžeme je najít takřka kdekoli. Ať už nějaké jednoduché zkoušečky například v domácnosti nebo složité přístroje v laboratořích. Velké oblibě se těší i u profesionálů, kteří potřebují kvalitní a přesné přístroje při každodenních pracích (opravách strojů a zařízení).

Jedním takovým přístrojem je i multimetr Fluke 233. Jedná se na první pohled o celkem běžný měřicí přístroj, ovšem již při bližším pohledu objevíme odnímatelný displej, což je jeho největší přednost. Tento displej je se základnou propojen bezdrátově až na vzdálenost 10m (v praxi za příznivých podmínek i o něco dále). To umožňuje uživateli mít jej stále při sobě a sledovat měřenou veličinu aniž by musel být v místě měření. Multimetr se může hodit při opravách větších strojů, kdy potřebujeme například v průběhu měření provádět i obsluhu, ale ovládací prvky jsou na jiném místě. Každého technika jistě již napadají situace, ve kterých by takový přístroj ocenil.

Součástí odnímatelného displeje je i několik užitečných tlačítek. Velmi často používaná funkce je zmrazení aktuální hodnoty displeje, kterou můžeme aktivovat tlačítkem HOLD. Dalšími tlačítky pak můžeme zobrazovat maximální, minimální nebo průměrnou naměřenou hodnotu, nastavovat rozsah měření a v neposlední řadě zapínat podsvícení displeje, což jistě oceníte při zhoršené viditelnosti.

Další důležitou vlastností tohoto přístroje je podpora True RMS. Díky této funkci jsme schopni měřit skutečnou efektivní hodnotu bez ohledu na průběh měřené veličiny. Funkce je ideální při měření proudů nebo napětí na motorech řízených frekvenčními měniči, kde by běžný multimetr bez této funkce měřil značně zkresleně. To je samozřejmě pouze jeden z příkladů využití. Podpora True RMS se projeví přesným měřením na všech nesinusových signálech.

Dále přístroj samozřejmě disponuje měřením napětí AC/DC, odporu, kapacity, teploty (pomocí dodávaného čidla), frekvence, proudu AC/DC, testu diod a testu vodivosti. Měřené veličiny se přepínají otočným voličem stejně jako na kterémkoli jiném multimetru s tím, že je možno zapnout jak automatické, tak i ruční nastavení rozsahů. Možnost manuálního nastavení rozsahů je vhodná pro pohodlné odečítání hodnoty, neboť nedochází k automatickému přepínání rozsahů do ustálení naměřené hodnoty. Tím můžeme eliminovat chybné vyčtení hodnoty uživatelem a současně zrychlit měření.

Jak už u této značky bývá zvykem, mechanické provedení přístroje je robustní, proto se nemusíte obávat například při jeho pádu. Navíc díky pogumovanému povrchu dobře drží a nemá tendence klouzat.
Pro rozmanité měření oceníte i velké množství volitelného příslušenství, jako jsou například magnetické závěsy ToolPak, mnoho různých měřících hrotů a svorek.

Napájení jak displeje, tak i samotné základny obstarávají tužkové baterie v provedení AA. Displej je osazen dvěma kusy, základna pak třemi kusy. Navíc na rozdíl od jiných přístrojů není nutné pro výměnu baterie přístroj rozebírat a obejdeme se tak bez šroubováku, který není nikdy po ruce, když je třeba.

Závěrem lze tento přístroj doporučit všem, kteří hledají kvalitní měřicí přístroj s jednoduchým a přehledným ovládáním.

Ak potrebujete ďalšie informácie, alebo máte záujem aj o ďalšie produkty značky FLUKE, radi vám poradíme na info@soselectronic.cz